Jsou naše hodiny drahé či levné?

Každé hodiny s kyvadlem jsou originál. Jejich velikost se pohybuje nejčastěji mezi 60 a 100 cm.  Jejich tvar a design vychází z tvaru a „vad“ konkrétní dřevěné desky. Většinou připravuji malé série několika kusů zhruba dvakrát za rok. Již výběr konkrétního materiálu a první načrtnutí tvaru je proces, který může trvat i několik hodin. Přední strana se nesrovnává na hoblovce, jen se vyhoblují malé plošky pro nastavení roviny při vrtání. Zbytek se opracovává ruční elektrickou bruskou, aby se zachovaly křivky desky vzniklé při vysychání, přední strana tedy není rovná, ale osa strojku být kolmá musí.
 
DSC_1389 DSC_1379 DSC_1384a
 
Protože hodiny jsou z jednoho kusu materiálu je nutné prostor pro strojek i pohyb kyvadla odvrtat.  Hlavním nástrojem je vrták o průměru 70 mm, vrtáme do materiálu většinou z tvrdých dřev, což je technicky docela oříšek.  Po provedení veškeré technické přípravy na strojích nastává čas pro ruční práci. Nakreslím tužkou místa a tvary, které je třeba opracovat a mí kolegové ručně rašplemi tvar dotvoří (to trvá několik dní). Hodiny se dále 3x brousí různou zrnitostí brusiva. Větší plochy se brousí ruční elektrickou bruskou, výrazné nerovnosti v ploše, otvor pro pohyb kyvadla a všechny hrany se brousí ručně. Ručně se zadlabávají úchyty pro zavěšení a příčka chránící táhlo kyvadla před vypadnutím při manipulaci. Následuje povrchová úprava olejem a pak voskem
 
DSCN4012a DSC_3028 DSCN4015aww
 
Při osazování hodin strojkem je nutné odvrtaný prostor pro strojek a kyvadlo ještě doladit ručně dlátem, je to alchymie, aby třeba kyvadlo nenaráželo do dřevěných stěn hodin. Při veškeré manipulaci s materiálem musíme zachovávat zvolené osy, aby ve výsledku kyvadlo viselo ve stejné ose jako je svislice ciferníku. Ten je vyroben zatlučením čalounických hřebíků v místech číslic.  Na každé hodiny vyrábíme kartonovou krabici.  Na závěr hodiny osadíme baterií a pověsíme, abychom zkontrolovali bezchybný chod. Tuto poslední fázi mám nejradši.
 
                                                                                                                                                                  Vladimír